U bekijkt deze pagina op een mobiel of erg smal scherm.
We raden sterk af dit scherm te gebruiken.

Gebruik liever in plaats hiervan een tablet, laptop of desktop.

stap 1

Vul deze vragenlijst in

stap 2

Stel het testament samen

stap 3

Betalen & notariskeuze

stap 4

Teken bij de notarisUw situatie

Zorgvuldigheid staat hoog in ons vaandel. De dienst van Legatio is geschikt voor de meest voorkomende situaties.

Op deze pagina doorloopt u een vragenlijst en hieruit blijkt of we voor uw persoonlijke situatie een goed testament kunnen samenstellen.

X

Meer informatie

Waarom we dit vragen
Voor het erfrecht bent u automatisch elkaars erfgenaam wanneer u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Een samenlevingsovereenkomst is hiervoor onvoldoende.

Enkel een samenlevingsovereenkomst betekent niet dat u ook elkaars erfgenaam bent. Dit moet uitdrukkelijk vastgelegd worden in een testament. Een samenlevingsovereenkomst is hiervoor zelfs geen voorwaarde. Wel hangt het vervolgens van de samenlevingsduur af, of er aanspraak gemaakt kan worden op de verhoogde partnervrijstelling voor de erfbelasting. Minimaal 6 maanden bij een notarieel vastgelegde samenlevingsovereenkomst en minimaal 5 jaar wanneer er zonder samenlevingsovereenkomst wordt samengewoond.
Terug

X

Meer informatie

Waarom we dit vragen
Bij het niet hebben van de Nederlandse nationaliteit ontstaat een bijzondere situatie. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat dan ook (alleen) hete Nederlands erfrecht van toepassing is. Dit zou kunnen leiden tot problemen bij het uitvoeren van een testament.
Terug

X

Meer informatie

Waarom we dit vragen
Het is belangrijk dat u de vragen goed begrijpt. Bij onvoldoende beheersing van de taal ontstaat een bijzondere situatie. Een notaris zal altijd controleren of u begrijpt wat u ondertekent. Aangezien alle bepalingen enkel zijn opgesteld in het Nederlands ontstaan hier problemen.
Terug

X

Meer informatie

Waarom we dit vragen
Het is niet vanzelfsprekend dat bij buitenlands bezit automatisch het Nederlands erfrecht geldt. Een buitenlandse overheid kan haar wetten doen gelden, wat kan leiden tot bijvoorbeeld dubbele belastingheffing.
Terug

X

Meer informatie

Voor de belastingdienst is een kind met een handicap een kind dat:

1. Voor het grootste deel door de overledene werd onderhouden. Hiermee bedoelen wij dat meer dan de helft van de kosten voor zijn of haar levensonderhoud door de overledene is betaald.
2. Door lichamelijke of geestelijke ziekte vermoedelijk niet in staat is om de komende 3 jaar met werk de helft te verdienen van wat gezonde leeftijdsgenoten kunnen verdienen. Het gaat hierbij om werk dat het gehandicapte kind kan doen ondanks zijn ziekte.

Terug

X

Meer informatie

Waarom we dit vragen
Legatio gaat uit van de wettelijke verdeling. Bij ingewikkelde familierelaties is het belangrijk dat per geval nagegaan wordt of de uitkomst van de wettelijke verdeling voldoet aan uw voorkeur en verwachting.
Terug